Copyright 2017 - CASA DE VINURI VINGEX

 

SAUVIGNON BLANC

Soi de viţă de vie originar din Franţa, dar cunoscut astăzi în multe ţări de pe mapamond: Noua Zeelandă, California, Italia, Slovenia, Austria, România, Bulgaria, Chile şi altele. vin

Vinul obţinut poate fi vinificat ca atare numai din struguri Sauvignon Blanc, dar în multe ţări cu alte soiuri cum ar fi Semillon, situaţie în care preia numele domeniului în care a fost produs. Tipologia vinului Sauvignon Blanc este caracterizată prin prospeţime, vioiciune, imperiozitate, şi o fructuozitate savuroasă.

Un vin proaspăt, răcoros, caracterizat de o mineralitate tipică soiului şi arome specifice de iarbă şi grapefruit. Aciditatea ridicată îi conferă echilibru. Postgustul poartă senzaţii de miere.

Mancarurile dulci, condimentate sau proteinice, mai putin sarate, dau vinului o textura mai puternica, mai proeminenta. Vinul va avea un caracter acid si, daca a fost maturat in butoi de stejar, va prezenta si nuante amarui. Vinurile recomandate pentru felurile gastronomice dulci, condimentate sau proteinice sunt cele mai usoare, seci, proaspete.

Mancare recomandata: mancare chinezeasca, sosuri de stridii, mancare de prune, sosurile dulci-amarui, mancarurile mexicane, salsa de fructe, crema de ciocolata,  pastele cu sos de rosii, crema de ciuperci,  mancare thailandeza, pui Thai,  aripioare de pui la gratar cu sosuri dulci, sushi cu scortisoara si wasabi, mozzarella, branza Brie, branzeturi afumate.

 

FETEASCA REGALA

Descris in literatura de specialitate, vinul din Feteasca regala este de culoare galben-verzui, care dupa 1-2 ani de maturare atinge nuanta paiului de grau. feteasca regala secEste apreciat pentru lejeritate si armonie.

Prospetimea si fructuozitatea specifica fac din Feteasca regala vinul cel mai des intalnit din Romania. Cand contine zaharuri, fiind demisec sau demidulce, captiveaza si mai mult pe cel care are ocazia sa-l deguste.

Are un echilibru foarte bun intre componente, cu un parfum mai putin pronuntat, dar cu o aroma care il diferentiaza.
Nota de vioiciune, foarte atractiva pentru multi consumatori, este aciditatea sa, deseori mai ridicata. Armonic si bine constituit, poate fi folosit ca atare, dar si in cupaj cu alte vinuri. Savuros si cu un buchet usor eterat, dispune de acea lejeritate care il face atragator si placut.

Taria sa alcoolica depaseste frecvent 10% vol, iar valorile aciditatii (7-7,5 g/l acid tartric) se situeaza la un nivel ce confera vinului un bun echilibru si un gust bine conturat. Moderat alcoolic, dar suficient de corpolent, vinul prezinta o nuanta de prospetime care determina o amintire placuta in memoria consumatorului. Feteasca regala este recomandat a se consuma alaturi de peste, fructe de mare si carne alba.

Mancare recomandata: gustari, carne de pasare de vanat

 

Muscat Ottonel are o culoare galbena intensa, atractiva, care prin trecerea timpului evolueaza spre auriu. Mirosul specific de Muscat este datorat aromei cu care este Inzestrat strugurele. Muscat ottonel demidulce

Este un reprezentant de seama al vinurilor aromate, cu aroma si gust distinct, franc atunci cand vinul contine zahar rezidual. Obtinut printr-o tehnologie din care nu lipseste macerarea si fermentarea dirijata, vinul extrage din struguri tot ce este mai bun si transmite consumatorului multa forta, conturata uneori de un postgust placut amarui.

Plin, armonios, cu o placuta rotunjime si nuanta de catifelare, vinul contine tot ceea ce Ii trebuie si acel "ceva" (aroma-buchet) care Il deosebeste de alte vinuri albe. Usor de recunoscut, Muscat-ul Ottonel are calitatea de a comunica cu rafinament legatura intrinseca dintre podgorie si soi.
Temperatura optima de consum: 10-12 ° C.

Mancare recomandata: carne de pasare de vanat, se asociaza foarte bine cu deseturi usoare din fructe si frisca.


SARBA

Vin demisec, semiaromat deosebit care tinde sa ajunga in capul mesei degustatorilor de unde parca sfideaza prezenta altor vinuri chiar de marca. Este usor, vioi, cu un buchet Sarbacaracteristic de Tamaioasa Romaneasca (petale de trandafir, dar şi piersică albă); caracterul demisec şi aciditatea suficient de ridicată ajută, în mod limpede, la crearea unui suport pentru aceste arome.

Asocierea cu mancaruri mai acide, mai proteinice, va estompa caracteristicile vinurilor, facandu-le mai putin evidente. Consumatorul va percepe mai putina aciditate si mai multa fructuozitate.
Pentru ca de obicei aceste mancaruri sunt mai putin sarate, vinurile cu care vor fi asociate nu ar trebui sa fie maturate mai mult la stejar si mai taninoase. La acest fel de mancaruri ar trebui sa se consume vinuri mai proaspete, mai intense aromatic, mai usoare (vinuri fara influenta lemnului), pentru ca si ele la randul lor prezinta o aciditate mai ridicata.

Mancare recomandata: gustari, peste, moluste, raci, ficat de rata sau gasca, branza de capra, asparagus cu anghinare si ciuperci.

 

Originar din Franta, soiul este in prezent bine fixat in sortimentul tarii noastre, bucurandu-se de apreciere intrucat produce vinuri rosii de cea mai inalta calitate. Detine in prezent o suprafata de cca 11.500 hectare, intalneste conditii bune de cultura in arealele viticole cu climat mai calduros. Cabernet sauvignon sec

Vinurile de Cabernet Sauvignon au o calitate impunatoare, impresionand prin culoarea lor rosie-intensa, prin extractivitate, vigoare, buchet bine dezvoltat prin invechire.  Ele sunt seci, iar taria lor alcoolica se situeaza intre 12 -12,5. Ating apogeul calitativ dupa o maturare la vas de aproximativ 2 ani, urmata de invechire la sticla de cel putin 6 luni. Felurile care sunt condimentate echilibrat cu sare vor dezvolta arome complexe si pot fi asociate cu o mare varietate de vinuri.

Daca cumva un fel de mancare este mai dulce sau proteinic (umami), adaugarea unei nuante mai acide nu pare un lucru iesit din comun, practica des intalnita in bucatariile din ziua de astazi (sosurile de rosii la care se adauga vin sau otet, sau somonul afumat caruia i se adauga suc de lamaie). Aceste feluri culinare dezvolta foarte multe arome si nu reactioneaza in asocierea cu vinurile cu aciditate mai scazuta, Mancarurile cu continut de sare mai moderat pot fi asociate cu majoritatea soiurilor de vin.

Mancare recomandata: carne de berbec, de vita, de animale de vanat.

 

Alaturi de Cabernet Sauvignon si Pinot noir, soiul Merlot este inclus in sortimentul pentru vinuri rosii al podgoriilor din sudul tarii (Muntenia, Oltenia, Banat, Dobrogea) si se cultiva, de asemenea, in cateva areale din jumatatea sudica a Moldovei (judetele Vrancea, Galati si Vaslui).Merlot sec

Vinurile de Merlot, seci, cu tarie alcoolica intre 12° - 12,5°, se caracterizeaza prin culoare rosie-intensa, extractivitate, fermitate si buchet care evolueaza prin invechire.
Mancarurile dulci, condimentate sau proteinice, mai putin sarate, dau vinului o textura mai puternica, mai proeminenta. Vinul va avea un caracter acid si, daca a fost maturat in butoi de stejar, va prezenta si nuante amarui.

Vinurile rosii asociate cu astfel de mancaruri vor fi mult mai taninoase. Vinurile recomandate pentru felurile gastronomice dulci, condimentate sau proteinice sunt cele mai usoare, seci, proaspete.

Mancare recomandata: carne de berbec, de vita, de animale de vanat, branza de capra, mancarurile mexicane, salsa de fructe, crema de ciocolata,mancare thailandeza, pui Thai.

 

 

VINUL LUI URECHE - CUVVE ROUGE

Vinul lui Ureche - Cuvve rouge este un vin din soiul Cupaj. Este un vin sec, de culoare Rose din zona COTESTI - VRANCEA.Cuvve rouge

 

 

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
f t g m

Restaurantul Casei de Vinuri VINGEX situat pe DN2-E85,  la intrare in comuna Urechesti, ofera produse traditionale romanesti precum si degustari de vinuri.

ORGANIZAM EVENIMENTE ( NUNTI, BOTEZURI, PETRECERI PRIVATE, DEGUSTARI DE VINURI)

REZERVARI LA NR. TEL: 0237 251 220

citeste mai mult...